Yumurta Alerjisi

Yumurta Alerjisi

Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin neredeyse tamamı yumurtada bulunur. A, D, E ve B12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, folat, biotin, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum ve sodyum içerir. Tüm bu besinler fiziksel ve zihinsel sağlığa katkıda bulunur, hastalık riskini azaltır, enerji sağlar ve gelişimi destekler.

Yumurtanın Sağlığa Faydaları

İnsan sütündeki proteinden sonra vücudumuzun en çok kullandığı protein yumurta proteinidir. Yumurta bir yetişkinin günlük protein ihtiyacının yüzde 10’unu, çocukların günlük protein ihtiyacının ise yüzde 30’unu karşılar. Enzimlerin, hormonların, nörotransmitterlerin ve antikorların üretiminden sorumludur. Hücre yenilenmesine, kasların gelişmesine ve korunmasına yardımcı olur.

  • HDL Kolesterolü Yükseltir

HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Genellikle “iyi” kolesterol olarak bilinir. HDL seviyesi yüksek olan kişilerde kalp hastalığı, felç ve diğer sağlık sorunları riski genellikle daha düşüktür. Yumurta yemek HDL’yi artırmak için harika bir yoldur. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan yumurta, kötü kolesterol olan LDL’ye karşı savaşır.

  • Yüksek Kolin İçeriğine Sahiptir

Kolin, önemli bir madde olan ve genellikle B vitaminleri ile gruplandırılan bir besindir. Kolin, hücre zarlarını oluşturmak için kullanılır ve diğer çeşitli işlevlerinin yanı sıra beyinde sinyal moleküllerinin üretilmesinde rol oynar. Bütün yumurta mükemmel bir kolin kaynağıdır. Tek bir yumurta 100 mg’dan fazla bu önemli besin maddesini içerir. Kolin beyin gelişimi, hafıza ve öğrenme için önemli bir besin maddesidir. Ayrıca, yumurtada bulunan lutein sadece görme fonksiyonuyla beraber aynı zamanda beyinde ve kanda yüksek konsantrasyonlara sahiptir, bu nedenle yetişkinlerde daha iyi bilişsel işlev ile ilişkilendirilmiştir. Bu besinlerin her ikisi de yumurtanın sarısında bulunur.

  • Göz Sağlığına İyi Gelir

Yumurta sarısı, gözlerde katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azaltmaya yardımcı olan faydalı antioksidanlar olan büyük miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Yumurta ayrıca göz sağlığı için faydalı olan A vitamini açısından da zengindir.

  • Yüksek Omega-3 İçeriğine Sahiptir

Omega-3’ler, çoklu doymamış yağ asitlerinin özel türleridir ve hücre zarlarının çalışma biçiminde önemli bir rol oynayan temel yağdır. Omega-3, kandaki bir tür lipit yağ olan trigliseritlerin düşürülmesine yardımcı olur ve kalp, beyin sağlığından gözleri korumaya kadar fayda sağlamaktadır. Vücudumuz sınırlı miktarda Omega-3’ü kendi başına ürettiğinden, çeşitli besin kaynaklarından aktif olarak tüketmek gerekmektedir.

  • Tok Tutar

Zengin bir kaliteli protein kaynağı olan yumurta, kilo yönetimine yardımcı olan en iyi yiyecek seçeneklerinden biridir. Yumurtaların yüksek tokluk seviyeleri, daha fazla tatmin duygusuna, daha az açlığa ve günün ilerleyen saatlerinde daha az yemek yeme isteğine yol açar. Yapılan çalışmalar, yumurta yemenin daha uzun süre tok hissettirdiğini bulmuştur.

Yumurtalar, yüksek kaliteli proteinden zengindir ve bu da onları, insanların kilolarını yönetmelerine yardımcı olabilecek birçok farklı beslenme modelinin parçası olarak ideal hale getirir.

Yumurta Alerjisi

Yumurta alerjilerinde kendiliğinden iyileşme ve tolerans yaygındır; belirtiler arasında kusma, karın ağrısı, ishal ve ürtiker yer alır.

Yumurta alerjisi, vücut hem yumurta akında hem de yumurta sarısında bulunan proteinlere aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Çalışmalar yumurta sarısı proteinlerinin daha az alerjik olduğunu ortaya koymuştur. Bir çalışma, yumurta alerjisi olan bebeklerin çoğunun yumurta akı alerjenlerine karşı hassas olduğunu ancak yumurta sarısına karşı hassas olmadığını doğrulamıştır. Yumurta alerjisine yönelik mevcut yaklaşım kesinlikle yumurta tüketiminden kaçınmaktır, çünkü besin alerjilerinin tek tedavisi diyettir. 

Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisi olan çocuklarda en sık görülen belirtiler eritem, ürtiker, ekzematöz döküntü, karın ağrısı, ishal ve kusma gibi IgE aracılı reaksiyonlardır. Bazı vakalarda anafilaktik reaksiyonlar da görülebilir.

Tavuk yumurtası alerjisi hindi, ördek, kaz, martı ve bıldırcın gibi diğer kuş yumurtaları ile çapraz reaktiviteye sahiptir. Aynı zamanda nadir de olsa tavuk yumurtasına alerjisi olan hastalar tavuk etine de reaksiyon gösterebilirler. Bu çapraz reaktiviteden tavuk serum albümini sorumlu bulunmuştur. 

Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta alerjisinde tek tedavi tavuk, kuş, kaz yumurtası gibi tüm hayvan yumurtalarını tüketmekten kaçınmaktır. Yumurta içeren besinlerin tüketiminden de kaçınmak gerekir. Kaçınılması gereken besinler şunlardır:

  • Tüm hayvan yumurtaları
  • Yumurta proteini, globulin, albümin (ticari)
  • Ovalbumin, ovomukoid, ovotransderrin, ovoglobulin, ovovitella (ticari) gibi içeriğe sahip besinler
  • Bazı makarnalar
  • Şekerler, bisküviler, kekler, pizzalar
  • Mayonez, sezar sos, krema sosu gibi soslar

Leave a comment

Gönder
1
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba 👋 Size yardımcı olabilir miyiz?