Nane, Mentha cinsine ait nane ve nane de dahil olmak üzere bir düzineden fazla bitki türünün adıdır.
Bu bitkiler özellikle verdikleri serinletici hisle bilinirler. Hem taze hem de kurutulmuş formlarda besinlere eklenebilirler. Nane, çaylar ve alkollü içeceklerde, soslarda, salatalarda ve tatlılarda birçok yiyecek ve içecekte kullanılan popüler bir bileşendir.
Bitkiyi yemek sağlık açısından bazı faydalar sunsa da, araştırmalar nanenin sağlığa olan faydalarının birçoğunun cilde uygulanmasından, aromasının solunmasından veya kapsül olarak alınmasından kaynaklandığını göstermektedir.
Nanenin Besin Değerleri
Nane yaprakları antioksidanlardan zengindir ve A vitamini, C vitamini ve B-kompleksi, fosfor, kalsiyum içerir ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Hemoglobin seviyelerini iyileştiren ve beyin fonksiyonlarını destekleyen zengin demir, potasyum ve manganez kaynaklarından biridir
Nanenin Sağlığa Faydaları
- Sindirime Yardımcı
Nane yaprakları iştah açıcı olarak bilinmektedir. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olmaktadır. Nane yağı, hazımsızlığı, mide enfeksiyonları gibi durumları gidermek için antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Metanol varlığı nedeniyle anti-spazmodik bir ilaç görevi görür.
İrritabl Bağırsak Sendromunu Rahatlatır
İrritabl Bağırsak Sendromu, sindirim sisteminin yaygın bir bozukluğudur. Mide ağrısı, kabızlık, ishal, şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromunun ana ve önemli tedavisi diyetin değiştirilmesidir, ancak bazı çalışmalar nane yağının yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Solunum Şikayetlerini İyileştirici
Nane yaprakları, iyi bir rahatlatıcı görevi gördüğü ve göğüs tıkanıklığını giderdiği için astım hastalarına tavsiye edilmektedir. Günlük nane yaprağı tüketimi astımlı hastalar için yatıştırıcı bir etki sağlayabilir.
Nane Alerjisi
Alerjik reaksiyon belirtileri, naneli bir şey yediğinizde veya bitkiyle cilt teması kurduğunuzda ortaya çıkabilir.
Nane Alerjisi Belirtileri
Alerjisi olan biri tarafından nane tüketildiğinde ortaya çıkabilecek belirtiler, diğer gıda alerjilerinde yaşanan belirtilere benzerdir. Belirtiler şunları içerir:
- Ağızda karıncalanma veya kaşıntı
- Dil ve dudakta şişme
- Boğazda, kaşıntı ve şişme
- Karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- İshal
Nanenin cilde temas etmesiyle oluşan alerjik reaksiyona kontakt dermatit denir. Nane ile temas eden ciltte
- Kızarıklık
- Kaşıntı
- Şişme
- Hassasiyet veya ağrı
- Berrak sıvı sızdıran kabarcıklar oluşur.
Çapraz Reaksiyon
Nane ailesindeki bir bitkinin herhangi bir parçasını veya yağını içeren besinler, naneye alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu bitkiler ve otlar şunları içerir:
- Fesleğen
- Çörek otu
- Kekik
- Paçuli
- Mercanköşk
- Biberiye
- Adaçayı
- Kekik
- Lavanta
Nane Alerjisi Tedavisi
Nane pek çok besin ve üründe bulunur. Naneye karşı alerjisinde, nane yemekten veya nane ile temas etmekten kaçınmak önemlidir, bazen ürün etiketlerinde bir bileşen olarak yer almayabilir.
Anafilaktik reaksiyon geçiren herkes derhal tıbbi yardım almalıdır çünkü bu durum hayatı tehdit edebilir.
Birçok besin ve diğer ürünler, genellikle lezzet veya koku için nane içerir. Genellikle nane içeren yiyecekler şunlardır:
- Naneli mojito gibi alkollü içecekler
- Nane şekerleri
- Şeker
- Kurabiyeler
- Sakız
- Dondurma
- Jöle
- Nane çayı
- Diş macunu ve ağız gargarası, genellikle nane içeren en yaygın besin dışı ürünlerdir.
Diğer ürünler şunlardır:
- Sigara
- Ağrıyan kaslar için krem
- Güneş yanığı ve cildi soğutmak için jel
- Dudak kremi
- Losyonlar
- Boğaz ağrısı için kullanılan ilaç
- Naneli ayak kremi̇
- Parfüm
- Şampuan
Naneden elde edilen nane yağı, birçok insanın baş ağrısı ve soğuk algınlığı dahil olmak üzere çeşitli şeyler için kullandığı bitkisel bir takviyedir. Ayrıca alerjik reaksiyona da neden olabilir. Bu nedenle nane alerjisinde tüketilen besinlerin ve kullanılan ürünlerin nane içerip içermediğine dikkat edilmelidir.
Leave a comment