Kabuklu ağaç yemişleri arasında badem, Brezilya fındığı, kaju fıstığı, fındık, pikan cevizi, antep fıstığı ve ceviz bulunmaktadır.
Kabuklu ağaç yemişleri, dünya çapında sağlıklı diyetlerin bir bileşeni olarak giderek daha popüler hale gelmiştir. Kuruyemişler kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilir ve yüksek düzeyde antioksidan içerir. Ayrıca, kuruyemişler iyi bir diyet lifi, doymamış yağ ve potasyum ve kalsiyum gibi önemli vitamin ve mineral kaynağıdır.
Kabuklu Ağaç Yemişlerinin Sağlığa Faydaları
Kalp Sağlığına Etkili
Sağlıklı bir diyette kuruyemiş yemek kalp için iyi olabilir. Kuruyemişler doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içerir. Araştırmalar, sık sık kuruyemiş yemenin kalp hastalığı ve diyabetle ilişkili enflamasyon riskini azalttığını ortaya koymuştur. Çalışmalar, kuruyemiş yemenin diyabet ve metabolik sendromu olan kişilerde oksidatif stresi, kan basıncını ve diğer sağlık belirteçlerini de azaltabileceğini göstermektedir.
Düşük Kolesterol Sağlar
Kuruyemişlerin kolesterol ve trigliserit seviyeleri üzerinde etkileyici etkileri vardır. Antep fıstığının obez ve diyabetli kişilerde trigliseritleri düşürdüğü gösterilmiştir. Kuruyemişlerin kolesterol düşürücü gücü, yüksek oranda tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içermelerinden kaynaklanıyor olabilir. Badem ve fındık, toplam ve LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü yükseltiyor gibi görünmektedir.
Kilo Yönetimi İçin Faydalıdır
Yüksek kalorili bir besin olarak kabul edilmesine rağmen, araştırmalar kuruyemişlerin kilo vermenize yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kuruyemişlerin uygun tüketimde kilo alımına katkıda bulunmak yerine kilo kaybını teşvik ettiği gösterilmiştir.
Kuruyemiş Alerjisi
Fındık alerjileri genellikle çocukluk çağında başlar, ancak diğer gıda alerjilerinin aksine nadiren kaybolur ve genellikle yaşam boyunca devam eder. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ölümle sonuçlanan ciddi alerjik reaksiyonların ana nedenlerinden biridir. Kuruyemiş alerjilerinin görülme sıklığı artmaktadır, bunun başlıca nedeni kuruyemişlerin sıklıkla atıştırmalık olarak tüketilmesi ve genellikle gizli alerjenler olarak ortaya çıkmasıdır.
Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri
Kuruyemiş alerjisinin belirtileri şunlardır:
- Karın ağrısı
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kaşıntılı ağız, boğaz, gözler veya cilt
- Yutma güçlüğü
- Solunumu engelleyen hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksi
Kuruyemiş Alerjisi Tedavisi
Kuruyemiş alerjisinde tek diyet tedavisi, kuruyemiş ve kuruyemiş içeren yiyeceklerden kaçınmaktır. Bazı kabuklu ağaç yemişleri şunlardır:
- Ceviz
- Badem
- Fındık
- Kaju fıstığı
- Antep fıstığı
- Brezilya fındığı
- Ceviz
- Çam fıstığı
- Fındık yağı gibi kabuklu ağaç yemişi ürünleri
Leave a comment