Kiraz gülgiller ailesindendir. Gülgiller ailesinde bulunan diğer besinler elma, şeftali kayısı, kiraz, erik, armut, badem ve fındıktır.
Kirazın Besin Değerleri
Kiraz, 100 gramında 63 kcal enerji, 16 g karbonhidrat, yaklaşık 1 g protein ve 1 gramdan az yağ içerir. Antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Antosiyaninler, kalp hastalığı riskini azaltıcı antioksidanlardan biridir.
Kirazın Sağlığa Faydaları
- C Vitamini Kaynağı
Bu besinler, özellikle lif, C vitamini ve potasyum, sağlığa birçok yönden fayda sağlar.
C vitamini, bağışıklık sisteminizi ve cilt sağlığınızı korumak için gereklidir; potasyum ise kas kasılması, sinir fonksiyonu, kan basıncının düzenlenmesi ve diğer birçok kritik vücut süreci için gereklidir.
- Yüksek Lif İçeriği
Kirazlar iyi bir lif kaynağıdır, böylece bağırsak bakterilerini besleyerek ve bağırsak düzenliliğini destekleyerek sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Düşük Glisemik İndeks
Aynı zamanda düşük glisemik bir besin olarak kabul edilir böylece kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etki sağlar.
Polifenoller ve potasyum dahil olmak üzere kan basıncına yardımcı olabilecek çeşitli besinler içerir.
Kiraz Alerjisi
Kiraz alerjisi özellikle huş alerjisi olanlarda daha fazla görülür.
Kiraz Alerjisi Belirtileri
Kiraz alerjileri belirtileri genellikle ağız içinde, dudakta ve boğazda olur. En yaygın belirtiler, kaşıntı, karıncalanma, dudaklarda, ağız içinde, damakta ve boğazda hafif ödem ve bazen boğazda şişme hissi görülür. Belirtiler, kirazı yutarken veya kısa bir süre sonra (5 ila 10 dakika içinde) ortaya çıkar.
Isıya dayanıklı olan ve ısıya dayanıklı olmayan 4 farklı alerjeni vardır. Isıya dayanıklı formdaki alerjenler ise ciddi alerjik şoka neden olabilir.
Polen alerjisi olmayan ve daha önce kiraz tüketimi ile ciddi alerji gelişenlerde fırınlama yöntem yeterli olmayacaktır. Özellikle nsLTP nedeniyle alerji olanlarda fırınlanmanın faydası görülmeyecektir.
Kiraz alerjisi olanlarda şeftali, elma, kayısı, üzüm, portakal, domates, fındık, ceviz
ve yer fıstığı ile de çapraz reaksiyon görülebilir.
Kiraz Alerjisi Tedavisi
Besinden uzak durma, kiraz alerjisi tedavisinde tercih edilen en etkili yöntemdir. Meyvenin tamamını tüketmekten kaçınmakla beraber kirazlarla yapılan yiyeceklerden de kaçınmanız gerekir. Reçeller, meyve suları, tatlılar, komposto ya da konsantre besinlerde bulunabilir, dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ayrıca çapraz reaksiyon gçsterebilecek diğer besinlerin de tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
Bu besinler, özellikle lif, C vitamini ve potasyum, sağlığa birçok yönden fayda sağlar.
Leave a comment