0-1 Yaş Arası Bebeklere Hangi Besinler Verilmemeli?

  • Home
  • 0-1 Yaş Arası Bebeklere Hangi Besinler Verilmemeli?
0-1 Yaş Arası Bebeklere Hangi Besinler Verilmemeli?

Bebeklerde ilk 6 ay anne sütü temel alınarak beslenme sağlansa da 6. ayda ek gıdaya geçiş dönemine geçilmektedir. Hatta besin alerjisi olan bebeklerde bu süreç daha erken başlamaktadır. Anne sütünün ne kadar kıymetli bir besin kaynağı olduğunu unutmayalım ve ek gıda sürecinde de anne sütü verilmeye devam edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilk 6 ay sadece anne sütü alımını ve sonrasında 2 yaşa kadar ek gıdalarla beraber anne sütü alımını önermektedir. Özellikle 1 yaşına kadar bebeğiniz birçok besinle tanışmış olacaktır fakat bazı besinler 1 yaşına kadar tüketilmemelidir.Peki yasak olan besinler nelerdir ve neden tüketimleri yasaktır?

1 Yaşına Kadar Yasak Besinler

  • Tuz
  • Şeker
  • İnek sütü
  • Bal
  • Çilek gibi tropikal meyveler
  • Acı bakla
  • Sakatat
  • Deniz ürünleri

Tuz ve Şeker Neden Verilmemeli?

Bebeklerin böbrekleri tam olgunlaşmamış haldedir bu nedenle fazla tuz miktarı böbrekleri yorabilir. Vücudu elektrolit yükü dengeleyemez. Aşırı tuz tüketimi de böbreklere ekstra yük oluşturabilir ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sodyum, anne sütünde bulunur ve bebeğin tuz ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu nedenle tuz ve tuz içeren hiçbir besin bebeğe 1 yaşına kadar verilmemelidir. Bunlara örnek olarak tuzlu salça, salamura zeytin, tuzlu peynirler, turşu, hazır ve şarküteri ürünleri sayabiliriz.

Ayrıca erken dönemde tuz ve şeker tüketimi bebeğin tat alışkanlığı etkileyip ilerleyen yaşlarda daha fazla tuz ve şeker tüketimine eğilimli olmasına neden olabilir. Ayrıca şeker ve tuz tüketimi bebeğin alması gereken besin değerlerini etkileyebilir, çünkü ana besin ögelerinin alımını engelleyebilir ve büyüme-gelişmesi olumsuz etkilenebilir. Bunların yanında şeker tüketimi bebeklerde diş çürüklerine neden olabilir bu yüzden 1 yaşına kadar verilmemelidir.

Çilek Gibi Tropikal Meyveler Neden Verilmemeli?

Çilek, kivi gibi tropikal meyveler alerji riski yüksek besinler arasındadır bu nedenle 1 yaş öncesi tüketimi önerilmemektedir. 12. aydan sonra az miktarlarda bebeğinize denetebilirsiniz ve bu sırada alerjik belirti verip vermediğini de gözlemleyebilrisiniz.

Bakla Neden Verilmemeli?

Favizm olarak bilinen bakla zehirlenmesi, Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enziminin eksikliğinden dolayı görülmektedir. Bebekler, bu enzim eksikliğinden dolayı bakla içeren besinleri tükettikten sonra vücuları tepki gösterebilir, çünkü bakladaki maddelerle karşılaşan bebeğin kan hücrelerinde aşırı yıkım gerçekleşebilir. Bundan dolayı kansızlık ve sarılık görülebilir. Bu nedenle bakla 2 yaşına kadar bebeklere verilmemelidir.

Bal Neden Verilmemeli?

Bebeklerde 1 yaşına kadar balın tüketilmesinin önerilmemesi, botulizm riski nedeniyledir. Botulizm, Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği bir toksin nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Bu bakteri, bal gibi bazı besinlerde doğal olarak bulunabilir.

Yetişkinlerin bağırsak florası, Clostridium botulinum toksinlerini nötralize etme kapasitesine sahiptir, bu nedenle yetişkinler genellikle botulizm riski altında değillerdir. Ancak, bebeklerin bağırsak florası henüz tam olarak gelişmemiştir ve bu nedenle Clostridium botulinum toksinlerine karşı savunmasız olabilirler.

Bebeklerde botulizm riski önemli bir endişe kaynağı olabilir çünkü bu toksinler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Botulizm belirtileri arasında zayıflık, beslenme zorlukları, solunum güçlüğü ve hatta ölüm riski bulunabilir.

Bu nedenle, bebeklerin 1 yaşına kadar bal tüketmesi önerilmez. 1 yaşından sonra, bağırsak florasının daha güçlü hale gelmesiyle, balın botulizm riski daha düşük olabilir, ancak yine de dikkatli olunmalı ve balın kontrollü bir şekilde verilmesi önemlidir.

İnek Sütü Neden Verilmemeli?

İnek sütünü bebekler zor hazmederler. Özellikle ilk yaşta inek sütü tüketen bebeklerde alerji gibi hastalıkların görülmesi artabilir. Ayırca içeriğindeki protein ve mineraller de bebeklerde böbreği zorlar ve bağırsak içi kanamalar görülebilir. İnek sütü, bebeklerde demir eksikliği anemisine yol açabilir.

Leave a comment

Gönder
1
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba 👋 Size yardımcı olabilir miyiz?