Antioksidanlardan Zengin Beslenilmeli
Astımda beslenmede antioksidanlardan zengin beslenme önerilmektedir. Özellikle E, C vitamini, selenyum, karotenler ve flavonoidlerin tüketimi önerilmektedir.
1. E Vitamini
- Zeytinyağı, kabuklu ağaç yemişleri, ıspanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana gibi sebzeler, hamsi, somon, uskumru, sardalya gibi balıklar, avokado, kümes hayvanları, muz, kivi, tahıllar, yumurta, kırmızı et E vitamininden zengindir.
- E vitamini ile inflamasyonlar azalır. Nefes darlığı, öksürük, hırıltı gibi astım belirtilerin düzelmesine yardımcı olur.
2. C Vitamini
- Özellikle kış meyvelerinden olan portakal, mandalina, kivi, greyfurt, ve diğer meyveler olan çilek, ananas, ve daha birçok taze meyve C vitamininden zengindir. Ayrıca brokoli, lahana, ıspanak, roka, maydanoz, marul, kuşburnu gibi sebzelerde de bulunur.
- C vitamini ile hava yolu yüzeylerinin hidrasyonunu desteklenir.
3. Karotenler
- Karotenler havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve diğer yeşil sebzeler, domates, kırmızı biber, portakal, mandalina, bal kabağı, sarı renkli tropik meyvelerde bulunur.
- Bozulmuş antioksidan savunması, astımın en bilinen özelliklerindendir. Karotenler ise oksidatif hasarı azaltarak astıma karşı koruma sağlayabilen güçlü antioksidanlardır.
4. Selenyum
- Selenyum balık, tavuk, yumurta, süt ve yoğurt, süzme peynir, yulaf ezmesi, pirinç, ıspanak, mercimek, muz, kuru fasulyede bulunur.
- Solunum yollarının sağlığını korumada hayati bir rol oynar.
5. Flavonoidler
- Yeşil, sarı, beyaz ve kırmızı renkli sebzelerde bulunur. Örneğin kırmızı pancar, kırmızı lahana, havuç, kayısı, domates, patates, soğan, patlıcan, elma, armut, şeftali gibi besinlerde bulunur.
- Sebzelerde bulunan flavonoidler astıma karşı koruyucu bir etki sağlar.
Omega-3 Yağ Asitlerinden Zengin Beslenilmeli
- Somon, ton balığı ve sardalye gibi balıklar, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, badem ve avokado, keten tohumunda bulunur.
- Omega-3 yağ asitleri antiinflamatuar özellikleriyle astıma karşı koruyucudur. Hatta haftada 2 kez yağlı balıkla desteklenmiş Akdeniz diyetinin etkinliği, akciğer fonksiyonlarını için önemli bir pozitif etki bildirmiştir.
D Vitamini Ölçülmeli
- Çeşitli epidemiyolojik çalışmalar, çocuklarda astımın görülme sıklığı ile D vitamini yetersizliği ve eksikliği arasında bir ilişki olduğunu öne sürmüştür.
- D vitamini eksikliğinin astımlı çocuklarda azalmış akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
- D vitamini bağışıklık hücreleri üzerindeki etkileri, enfeksiyonların önlenmesi, akciğer fonksiyonunun iyileştirilmesi, hava yolu yeniden yapılanmasının azaltılması ile astımın şiddetini azaltmaya yardımcıdır.
- D vitamini takviyesinin astım ve egzama gibi bazı alerjik hastalıklar üzerindeki etkileri çeşitli sistematik incelemelerde tartışılmıştır. Ancak D vitamini takviyesinin çocuklarda görülen tüm alerjik hastalıklara etkisi araştırılmamıştır.
Diyet Lifi Tüketilmeli
- Diyetin lif içeriği, bağışıklık ve metabolik tepkileri etkileyen bağırsak mikrobiyomunu etkiler. Hava yolu hastalıkları yaygın olarak bağırsak iltihabı ile ilişkilendirilirken, beslenmeniz mikrobiyom bileşimini modüle eder, böylece immünolojik tepkileri etkiler.
- Diyet lifi alımı, akciğer fonksiyonundaki gelişmelerle pozitif olarak ilişkilendirilmiştir.
- Özellikle tam tahılların antiinflamatuar ve antioksidan etkileri bu etkilere en iyi örnektir.
- Astım ve alerjik rinit hastası okul çağındaki çocuklar arasında yakın zamanda yapılan bir araştırma, diyet lifi alımının artmasıyla klinik belirtilerin önemli ölçüde azaldığını ve akciğer fonksiyonlarının iyileştiğini göstermiştir.
- Diyet lifi olarak tam tahıllar, baklagiller, meyve, sebzeleri (özellikle kök sebzeleri) örnek verebiliriz.
Nelerden Uzak Durulmalı?
Genel olarak trans yağlardan (Margarin, işlenmiş etler vb.), fast foodlardan (hamburger, patates kızartması, kızarmış tavuk vb.), koruyucu içeren paketli ürünlerden (çeşniler, konserve ürünler) kaçınmak gerekmektedir. Özellikle koruyucu içeren paketli ürünler yiyecekleri taze tutmak ve raf ömrünü uzatmak için sülfit içermektedirler ve astımı olan bireylerin belirtilerini tetikleyebilir. Sülfitler, akciğerleri tahriş edebilecek kükürt dioksit yayabilir.
Leave a comment