Nikel alerjisi, nikel ile doğrudan temasın neden olduğu bir tür kontakt dermatittir. Metalle ilişkili kontakt dermatitin en yaygın tanımlanabilir nedenidir.
Özellikle mücevherat, mutfak aletleri ve gümüş eşyalar nikel alerjisine sıklıkla neden olur. Aynı zamanda madeni paralar, gözlük çerçeveleri, kozmetikler, deterjanlar, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar dahil bazı elektronik eşyalar gibi birçok günlük eşyada nikel bulunabilir. Nikele duyarlı kişilerin belirli besinleri (örneğin kakao, kuruyemişler, yulaf, kurubaklagiller) tüketmesi de sistemik nikel alerji sendromuna neden olabilir. Altta yatan bazı inflamatuar durumların nikel alerjisi geliştirme olasılığını artırabileceğine inanılmaktadır.
Yemek pişirirken, nikel kaplama kaplar ve paslanmaz çelik ürünler kullanılmamalıdır. Eski nikel kaplamalı su boruları olan evlerde musluktan akan ilk su içilmemeli ve yemek yapımında kullanılmamalıdır.
Nikel Alerjisi Belirtileri
Nikel alerjisi belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Ciltte kızarıklık veya şişlikler
- Kaşıntı ve yanma hissi
- Cilt renginde kızarıklık veya değişiklikler
- Yanığa benzeyebilecek kuru cilt lekeleri
- Şiddetli vakalarda kabarcıklar ve akan sıvı
Nikel Alerjisi Teşhisi
Teşhis için yama testi önerilmektedir ayrıca ek alerjenlerin belirlenmesine de yardımcı olabilir.
Nikel Alerjisi Tedavisi
Nikel alerjisi olan bireyler kakao, yulaf ezmesi, kuruyemişler, baklagiller, balık ve deniz ürünleri, bezelye, domates, avokado, kuru meyveler, tam buğday gibi yüksek nikel içeriğine sahip besinlerden ve konserve yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır. Her besinin nikel içeriği miktarı farklıdır, bu nedenle diyette çeşitlilik değiştirilebilir.
Et, tavuk ve yumurta tüketimi düşük nikel diyeti için uygundur. Sütün nikel içeriği düşüktür; bu nedenle süt ve süt ürünleri diyette tüketilebilir. Meyvelerden muz, elma (haftada 3-4 kez) ve turunçgiller (haftada 3-4 kez) tüketimi ılımlı olacak şekilde dikkat edilmelidir.
Tam tahıllar nikel içeriğinden yüksek olduğu için rafine tahılların tüketimi tercih edilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç ve makarna tüketilebilir fakat tam tahıllı ekmek, tam buğdaylı makarna, yulaf, karabuğday, mısır, darı gibi besinler tüketilmemelidir.
Kurubaklagiller, bezelye, domates, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, soya, soğan, sarımsak, havuç, marul, kereviz, patates, pırasa, karnabahar, lahana, brokoli, mantar gibi sebzelerin nikel içeriği yüksektir, bu nedenle tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
Meyvelerden ise avokado, kuru meyveler, ahududu, ananas, kayısı, incir, erik, üzüm, armut, kayısı, karpuz, çilek, yaban mersini, böğürtlen ve dut nikelden zengindir.
İçeceklerden hazır meyve suları, şarap ve bira da yüksek nikel içeriğinden dolayı tüketilmemelidir. Kahve de nikel içeriklidir ama günde iki bardak kadar tüketimi uygundur.
Kabartma tozu, kakao, konserve yiyecekler, vitamin takviyeleri, jelatin, maya ve işlenmiş ürünler de nikel içeriğinden dolayı tüketilmemesi gereken besinler arasında bulunuyor.
Bu diyet çok kısıtlayıcı olsa da diyetin yararlığı iki ayda fark edilebilir.
Leave a comment