Baklagiller bezelye, fasulye, mercimek, soya, yer fıstığı, demirhindi ve çemen otu içeren bir besin ailesidir (Fabaceae). Bu aileden olduğu pek bilinmeyen bir besin ise yer fıstığıdır. Genellikle kuruyemiş ailesinden olduğu sanılır ama yer fıstığı da bir baklagildir.
Bakliyatların Sağlığa Faydaları
Baklagiller bitkisel protein, lif, B vitaminleri, demir, folat, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çinko açısından zengindir.
- Yüksek Lif Kaynağıdır
Baklagiller çok iyi bir lif kaynağıdır ve düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmaya yardımcı olabilir. Ayrıca tok hissetmeye yardımcı olur. Vücut, baklagillerdeki karbonhidratları yavaş yavaş kullanarak vücuda, beyne ve sinir sistemine sabit enerji sağlar. Sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak daha fazla baklagil yemek, kan şekerini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
- Antioksidan Yüksektir
Fasulye ve baklagiller, hücre hasarını önlemeye, hastalıklarla ve yaşlanmayla savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Lif ve diğer besinler sindirim sistemine fayda sağlar ve hatta sindirim kanserlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Kolesterol Düşürücü Etkiye Sahiptir
Toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca kan basıncında azalmaya yardımcı olur.
- Proteinden Yüksektir
Baklagiller besin açısından ete benzemektedir, ancak demir seviyeleri daha düşüktür ve doymuş yağ içermezler. Baklagillerdeki yüksek protein onları et ve süt ürünleri için alternatif haline getirir. Vejetaryenler ve veganlar genellikle et yerine baklagilleri tüketmektedirler.
Soya fasulyesi ve ürünleri besin maddelerinde sadece besin olarak (örneğin tofu) değil, aynı zamanda teknolojik bir yardımcı olarak da (örneğin emülgatörler) yaygın olarak kullanılmaktadır.
Acı bakla yer fıstığı ile yakından ilişkilidir ve yer fıstığı alerjisi olan bazı kişiler acı baklaya tepki verebilir.
Bakliyat Alerjisi Belirtileri
Belirtiler kurdeşen, ciltte şişme, karın ağrısı veya kusmayı içerebilir. Şiddetli belirti olan anafilaksi çok daha az yaygındır ve hırıltı, nefes almada zorluk veya baygınlık ve baş dönmesi gibi belirtileri içerir. Baklagiller genellikle aşağıdaki gibi ani alerji belirtilerine neden olur:
- Döküntü
- Şişlik
- Ağız veya boğazda kaşıntı
- Karın ağrısı
- Kusma
- Mide bulantısı
Bazen, özellikle yer fıstığı alerjisi olan bazı çocuklarda anafilaksi olarak bilinen ciddi alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Anafilaksi belirtileri şunları içerir:
- Nefes almada zorluk
- Solgunluk
- Bilinç kaybı, baygınlık
Bakliyat Alerjisi Tedavisi
Bakliyat alerjisinde bakliyat tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
Baklagiller şunlardır:
- Yer fıstığı
- Fasulye
- Kuru fasulye
- Barbunya
- Soya veya edamame fasulyesi
- Maş fasulyesi
- Taze fasulye
- Bakla fasulyesi
- Bezelye
- Börülce
- Nohut
- Mercimek
Baklagiller bazı yiyeceklerin içinde de bulunabilir. Bunlara örnek olarak şunları verebiliriz:
- Et ve balık ürünleri
- İşlenmiş besinler
- Çorbalar, soslar
- Vegan/vejetaryen ve glutensiz yiyecekler
- Humus ve falafel
- Köri tozu karışımları
- Çin yemekleri
- Meksika yemekleri
Baklagiller çoğu paketli üründe bulunduğundan dolayı besin içerik etiketlerini dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Özellikle vejetaryen/vegan ürünlerde bakliyat içeriği bulunabilir.
Leave a comment